De-a lungul timpului, painea s-a dovedit a fi un aliment de baza, nelipsit din casele oamenilor. Potrivit unui articol de pe descopera.ro, inca din Antichitate, cerealele au contituit o sursa principala de hrana pentru populatie, iar, incepand din neolitic, atestarile istorice au confirmat ca omirea a inceput cultivarea si ameliorarea primelor produce cerealiere, graul si orzul.
Datorita faptului ca acestea sau extins in Europa, Asia, Africa Nordica si India, dar si in alte zone ale Globului, ea a inceput sa fie din ce in ce mai folosita de catre primii oameni.
Nu mult dupa aceea, a aparut painea dospita, deoarece s-a descoperit ca sporii de drojdie sunt prezenti si pe suprafata boabelor de grau sau orz, astfel incat, orice rest de aluat nefolosit si lasat in conditii de umiditatea si temperature optime, au inceput sa fermenteze sis a devina un mediu propice dezvoltarii drojdiei, un adjuvant primar in prepararea si cresterea acesteia.
Primele marturii legata de painea dospita si crescuta inainte de a fi coapta provin din perioada Egiptului Antic, unde, mai ales partea nordica, strabatuta de Nil, era propice culturilor agricole.